9 tips for bedre feriebilder med smarttelefonen

© aanbetta/Adobe Stock

Milano eller Madrid – men feriebildene ser alltid like ut? Vi har noen kameratriks for deg om hvordan du kan ta bedre bilder når du reiser. Vi fokuserer på smarttelefoner og har derfor tatt alle bildene i denne artikkelen med en mobiltelefon. Men selvfølgelig gjelder de fleste rådene også for fullverdige kameraer.

Generelle fototips

Tips 1: Tredjedelsregel og gyldne snitt

Har du et vakkert motiv foran deg, men vet ikke hvordan du skal plassere kameraet? Da kan ofte tredjedelsregelen eller det gylne snitt hjelpe. Med førstnevnte er bildet delt inn i tredjedeler horisontalt og vertikalt. Deretter justerer du ganske enkelt de viktigste delene av motivet langs linjene, ideelt sett til og med i skjæringspunktene.

Det gyldne snitt fungerer på en veldig lik måte, men her er alle linjene forskjøvet litt mer mot midten av bildet. Mens bilder tatt etter tredjedelsregelen ser litt mer spennende ut, skaper det gylne snittet en mer harmonisk effekt. Tenk på hva som passer bedre for faget ditt.

I de aller fleste kameraappene kan rutenettene for tredjedelsregelen og det gylne snitt legges over søkerbildet. Du finner det tilsvarende alternativet i appinnstillingene.

Selvfølgelig er disse reglene ikke satt i stein: svært symmetriske bilder, for eksempel med refleksjoner, kan også utvikle en spesiell sjarm.

Tips 2: Forgrunn og bakgrunn

“Forgrunnen gjør et bilde sunt” er en enkel fotoregel. Plasser motivet ditt i en kontekst som rammer det inn – eller ideelt sett komplementerer det. Fortell for eksempel seeren en ekstra detalj. La du deg i gresset mens du tok bildet, eller brukte du timer på å klatre over steiner for å ta dette bildet? Hold så noen gresstrå foran linsen, eller legg til noen få skarpkantede steiner i forgrunnen.

Tips 3: Linjer, dybde og perspektiv

I tillegg til å leke med forgrunnen og bakgrunnen, kan du også bruke linjer for å skape dybde i bildet ditt. Se etter linjer som fører fra forgrunnen og inn i dybden, og la dem gå gjennom bildet ditt. Dette tilfører automatisk en viss spenning og dynamikk til bildene.

Tips 4: Lys og skygge

Det er nok ikke noe annet element i fotografiet så sentralt som lys — det er knapt mulig å koke hele motivet ned til tre avsnitt. Men å utelate det er ikke et alternativ, så vi deler temaet lys ned til to egenskaper: Retning og kvalitet.

Kvaliteten på lyset beskrives som hardt eller mykt og avhenger av størrelsen på lyskilden. Solen er en bitteliten lyskilde (relativt sett, selvfølgelig) og gir veldig hardt lys og harde skygger. Former bringes dermed veldig tydelig frem, noe som vanligvis ikke er særlig flatterende i portretter.

Imidlertid kan sollys også bli mykt, nemlig gjennom refleksjon. For eksempel, hvis en person står i skyggen og blir passivt opplyst av solen via en hvit husvegg, er skyggene veldig myke. Det samme gjelder om kvelden og morgenen i den såkalte gylne timen før solnedgang eller etter soloppgang. Her reiser sollyset mye lengre avstand gjennom atmosfæren, brytes sterkere og er derfor veldig mykt.

Lysretningen har også stor innflytelse på bildeeffekten: Kommer lyset direkte fra kameraretningen er det lite kontrast i bildet. Sidelys derimot, som i de to eksemplene ovenfor, skaper en mer levende effekt med høy kontrast.

Fototips spesielt for smarttelefoner

Tips 5: Vidvinkel/telezoom: bruk alle objektiver

Moderne smarttelefoner har et helt batteri med linser om bord, fra ultravidvinkel til telezoom – og du bør få mest mulig ut av dem. Bli kjent med de ulike innstillingene og se nærmere på om bildekvaliteten fortsatt oppfyller dine forventninger på de forskjellige zoomnivåene. Hvis den digitale zoomen slår inn på et tidspunkt når du forstørrer, ser bildene vanligvis ikke like bra ut lenger.

I tillegg til den åpenbare bruken av vidvinkel- og telezoomer, vil vi gjerne gi deg et annet tips: Fotografer portretter med zoom. Dette gjør at personen på bildet ser «mindre fishy» ut enn i vidvinkelen, og hindrer en overdimensjonert nese. I tillegg komprimerer den høye brennvidden bakgrunnen i forhold til modellen din og får den til å virke roligere.

  • Også interessant: Dette er de beste kamerasmarttelefonene 2024 i testen på nextpit

Tips 6: Bli kjent med kameraappen din

I tillegg til maskinvaren er kameraappen også verdt en nærmere titt. Det skjuler seg ofte utallige interessante moduser her, for eksempel for fotografering av fyrverkeri, myke fosser i dagslys eller sofistikerte effektfiltre. Kvaliteten på disse filtrene har forbedret seg betraktelig det siste året eller to – det er verdt å eksperimentere.

Det er vanligvis også nyttige innstillinger for å betjene kameraappen. I de fleste tilfeller kan du bruke volumknappene som utløser – samt knappene på headsettet hvis du trenger en fjernutløser. Mange smarttelefoner tilbyr også en hurtigbildefunksjon ved å dobbelttrykke på volumknappen: telefonen starter deretter kameraappen direkte fra standby og tar umiddelbart et bilde.

Tips 7: Ikke ta selfies med selfie-kameraet…

… men med volumknappene og ultravidvinkelkameraet. For selv i 2024 er selfiekameraet nesten alltid det dårligste kameraet på smarttelefonen din – og det har heller ikke spesielt vidvinkel. Så det er bedre å ta bilder med ultravidvinkelkameraet på baksiden av telefonen, selv om du ikke kan se deg selv. For å unngå å måtte famle i blinde etter utløserknappen i kameraappen, er det bare å ta et bilde med volumknappen på telefonen. På noen smarttelefoner fungerer dette som standard, på andre enheter må du først aktivere funksjonen i appinnstillingene.

Tips for å finne motiver

Tips 8: Hvor, og fremfor alt: Når?

For spesielt spektakulære bilder lønner litt planlegging seg. Det gjør en forskjell når du besøker et bestemt sted. Som nevnt ovenfor er det vakreste lyset ved den gylne timen etter soloppgang eller før solnedgang. Og selvfølgelig er det ikke bare Instagram-feeden din som drar nytte av når du besøker et sted i sitt vakreste lys. Litt flaks og tålmodighet hjelper deg ofte til å fange det rette øyeblikket.

Skal du reise med fly, ta en titt på flyruten på forhånd, for eksempel på Flightradar24. Da kan du sikre deg en vindusplass med utsikt over spesielt spektakulære landskap eller til og med en vakker solnedgang eller soloppgang.

Tips 9: Rengjør linsen, egentlig

Til slutt, det viktigste: Uansett hva og hvor du tar bilder, ta en vane med å rengjøre linsen(e) på smarttelefonen før hvert bilde. Et fingeravtrykk på glasset gjør at bildene virker matte og gjørmete, lyskilder kaster store glorier på bildet. Du trenger forresten ingen spesielle rengjøringsmidler – toppen eller t-skjorten din er nok.

Du får en veldig lyssterk hovedkameralinse i Xiaomi 14 Ultra.

Sørg for at linsene på smarttelefonkameraet er rene før du tar et bilde. / © nextpit

Har du feriebilder du er spesielt stolt av? Del dem deretter med oss ​​i forumet vårt.


Posted

in

by

Tags: