Fikk du smarttelefonen helt våt etter å ha mistet den i vannet ved et uhell? Det er ikke nødvendig å trykke på panikkknappen. Slik kan du forhindre vannskader på smarttelefoner som har blitt helt våte. Også like viktig deler vi hva du bør unngå å gjøre for enhver pris i en slik situasjon!
Vi har alle vært der: Ett sekund har du festet oppmerksomheten på en halvliter øl foran deg, og før du vet ordet av det, gled din dyre smarttelefon på en eller annen måte ned i glasset. Imidlertid lurer faren for å utsette smarttelefonen for mer enn bare fuktighet nesten overalt. Det er tider når smarttelefonen faller ned i toalettet eller en sølepytt. Kanskje du glemte at den er i bukselommen før du kastet den i vaskemaskinen. Det er til og med øyeblikk når kraftig regn er nok til å forårsake skade.
Hvis dette er akkurat det som skjedde med deg, er det ytterst viktig å handle raskt. La oss ikke kaste bort mer tid. Vi forklarer hva du kan gjøre, hva du bør unngå og andre forebyggende tiltak.
Har du fått smarttelefonen din helt våt? Her er hva du bør gjøre nå
Hvis ulykken allerede har skjedd, teller hvert sekund. Ikke kast bort mer tid og kom i gang med en gang. Du bør vurdere følgende trinn:
- Slå av enheten hvis du ikke allerede har gjort det.
- Fjern beskyttelsesdekselet hvis mulig. Fjern også microSD- og SIM-kort.
- Hvis du har en eldre smarttelefon eller en modulær som Fairphone 5 (anmeldelse), kan du kanskje fjerne batteriet.
- Ta en klut (helst et mikrofiberhåndkle) eller et kjøkkenhåndkle og tørk den våte smarttelefonen forsiktig. Unngå å sende mer vann inn i de små sprekkene i smarttelefondekselet.
- Det finnes reparasjonssett som hjelper deg med å tørke smarttelefonen. Bruk en av disse. Alternativt kan du bruke poser med silikagel.
- Gi smarttelefonen din minst to dager til å tørke ut. Bruk en annen enhet i løpet av denne tiden for at smarttelefonen skal ha nok tid til å tørke helt.
- Hvis enheten ikke kan slås på igjen etter et par dagers tørking, prøv å lade den. Hvis dette ikke fungerer, er det mest sannsynlig at batteriet har blitt påvirket/skadet.
- Hvis smarttelefonen forblir død, er den eneste løsningen å bringe den til en profesjonell butikk. Returner den til produsenten, ditt pålitelige smarttelefonverksted, eller se om det er en reparasjonsbutikk i byen din der dyktige gjør-det-selv-entusiaster er mer enn villige til å bruke håndsettet ditt som et forsøkskanin.
- Er du dyktig nok til å demontere smarttelefonen selv? Det er DIY-reparasjonssett og tonnevis med instruksjoner på YouTube som du kan følge. Vær imidlertid oppmerksom på at dette ofte er et komplekst forsøk, og å følge denne prosedyren vil ugyldiggjøre garantien din.
- Hvis smarttelefonen starter opp, bør du observere de første dagene for å se om alt fungerer som før eller om det dukker opp feil. Spill musikk og se videoer for å sjekke om høyttalerne fungerer normalt. Gi berøringsskjermen en grundig gjennomgang. Å spille spill er best på dette stadiet.
Har du fått smarttelefonen din helt våt? Hva du IKKE bør gjøre!
Jeg vurderer for tiden om tingene du ikke bør gjøre hvis smarttelefonen din får vannskader er enda viktigere. Det er en risiko for at du kunne ha gjort en allerede uheldig situasjon enda verre.
- Ikke slå på smarttelefonen umiddelbart hvis den allerede er slått av.
- Ikke trykk på noen knapper.
- Ikke rist den og ikke slå den mot hånden din. Dette kan bare spre vannet dypere inn i håndsettet.
- Ikke trykk på smarttelefonen heller, siden det kan spre vannet dypere og forårsake enda mer skade.
- Ikke ta fra hverandre smarttelefonen hvis den ikke er laget for det, og ikke lirk opp dekselet med makt. Dette kan aktivere de integrerte fuktighetsindikatorene og ugyldiggjøre garantien.
- Ikke utsett den for unødvendig varme på grunn av fuktigheten! Unngå fristelsen til å bruke hårføner, ikke plasser den i ovnen eller mikrobølgeovnen, og fremfor alt, ikke plasser den på varmeren. Slik varme kan skade elektronikken inne, og mens smarttelefonen din kan være helt tørr, vil den bli fullstendig ødelagt!
- Glem å begrave den i ris! Ja, ris anbefales ofte til tørking (det gjorde vi også i forrige versjon av denne artikkelen), og ris kan faktisk hjelpe til å tørke elektroniske enheter. Fangsten er imidlertid hvordan fuktighet også kan gjøre risen klissete og tette deler av smarttelefonen, noe som resulterer i en annen type skade. Det er derfor bedre å bruke silikagel som nevnt ovenfor. Alternativt kan du ganske enkelt lufttørke smarttelefonen.
Forebygging er bedre enn å lete etter en løsning: Hvordan være bedre forberedt
Hvis du har landet her via Google fordi du holder en våt smarttelefon i hendene, er det for sent nå å lese dette segmentet. Men for fremtidens skyld, her er noen få punkter som kan hjelpe deg å unngå neste debakel.
Se etter IP-sertifiserte modeller når du kjøper en smarttelefon
Når du kjøper en smarttelefon, kan du først sjekke om smarttelefonen er IP-sertifisert og i så fall hvilken IP-klasse den er vurdert. Det beste alternativet er å velge en smarttelefon med IP68- eller IP67-klassifisering. Mange premium-telefoner som Galaxy S24 Ultra (anmeldelse) eller splitter nye Google Pixel 9 Pro XL (omtale) har denne beskyttelsesvurderingen mot vann og støv. Du kan imidlertid også forvente høye IP-beskyttelsesklasser på modeller som Galaxy A35 (anmeldelse) eller Motorola Edge 40 (omtale) for rimelige telefoner under $300-merket.
Vær imidlertid oppmerksom på at selv å ha IP68-sertifisering ikke er et gratispass for smarttelefonen din til å svømme. Du kan finne ut nøyaktig hva IP68 eller andre sertifiseringer betyr i artikkelen vår nedenfor, som bryter ned alle IP-beskyttelsesklasser for smarttelefoner:
- Støv- og vanntette smarttelefoner: IP-sertifiseringer forklart
Merk at alle disse er forebyggende tiltak. Beskyttelsesgraden her gjelder alltid ferskvann! Derfor, hvis du dypper smarttelefonen din i øl, la den stå på stranden i sjøvann eller såpevann, helt andre standarder gjelder og beskyttelsesvurderingen gjelder ikke lenger! En ting er uansett sikkert: Det er bedre å ikke teste en produsents løfte, selv om de lover deg en vanntett smarttelefon. Ikke la deg lure av sertifiseringer som IP53, da selv regn kan utgjøre en fare for disse enhetene.
Lager opp redningssett, vanntette poser, eller ha til og med en erstatningssmarttelefon som forebyggende tiltak
En annen ting du kan gjøre lenge før vannskader oppstår: Lager opp redningssett. Du kan kjøpe redningssett fra de tilknyttede teknologibutikkene eller Amazon, som du kan bruke i en nødssituasjon. Dette er vanligvis tørre poser som du kaster din våte smarttelefon i og lar den stå i to dager. Disse er tilgjengelige for mindre enn $15, men du kan også kjøpe pakker med silikagel som nevnt ovenfor og plassere den i skapet i nødstilfeller.
Du kan også kjøpe vanntette poser for å oppbevare smarttelefonen din når du tar med deg håndsettet til et sted med fare for vannskade, for eksempel på stranden. En slik vanntett veske lar deg til og med ta med smarttelefonen din i sjøen mens du snorkler.
Det siste tipset vil ikke redde smarttelefonen din fra vannskader, men det kan hjelpe deg hvis du befinner deg i denne knipen, eller hvis du generelt sett må leve uten smarttelefonen: Bare skaff deg en billig smarttelefon! Ta en titt på artikkelen vår med de beste smarttelefonene på under $ 200 og sjekk ut de oppførte alternativene. Disse enhetene er rimelige og er gode nok for alle hverdagsoppgaver som en smarttelefon forventes å gjøre.
Hvis du tørker ut en våt smarttelefon i to dager eller sender inn et defekt håndsett til reparasjon, har du en billig nødsmarttelefon som lar deg nås når som helst, bla gjennom sosiale medier og ta bilder.
Det var alt for nå, og jeg krysser fingrene for at du enten blir reddet fra vannskader eller i det minste får smarttelefonen i gang igjen med disse tipsene og triksene!
Har du noen andre anbefalinger om hvordan du kan redde en våt smarttelefon? Gi oss beskjed i kommentarene.