Slik sjekker du lydkvaliteten til hodetelefonene dine uten å teste

Slik sjekker du lydkvaliteten til hodetelefonene dine uten å teste
© nextpit

Å kjøpe et par Bluetooth-hodetelefoner eller trådløse øretelefoner er langt mer risikabelt enn å plukke opp annen forbrukerelektronikk. Hvordan vet jeg om AirPods Pro 2 (anmeldelse) eller Sony WH-1000XM5 (anmeldelse) vil høres bra ut før jeg kjøper? Ved å se på de tekniske spesifikasjonene til hodetelefonene eller ekte trådløse øretelefoner du er interessert i, kan du allerede få en god idé.

Lydkvalitet er et viktig, men svært subjektivt kriterium. Bare å beskrive en lydsignatur trofast er i seg selv en svært vanskelig oppgave. De fleste anmeldere som meg er verken ekte audiofile eller musikkeksperter. Det altfor blomstrende språket til lydanmeldelser gjør dem svært utilgjengelige for “normale” brukere.

Hvorfor ikke lese følgende selv? Bose QC Ultra-hodetelefonene (omtale) leverer dyp bass med et lite snev av glans i det øvre spekteret? På Tom Lehrers The Masochism Tango mangler romliggjøringen ikke på presisjon, og gir lydbildet en oppslukende dybde. Flott, jeg skjønte ingenting, men det høres bra ut, så jeg kommer til å kjøpe disse Bluetooth-hodetelefonene på 300 dollar med lukkede øyne.

Uansett, det obskure og tilfeldige leksikonet for lydtesting fortjener en egen artikkel, jeg gir deg beskjed hvis du er interessert. Den beste måten å danne seg en mening om lydkvaliteten til et par hodetelefoner eller øretelefoner på er å prøve dem selv i en butikk. Kanskje du er for lat til å gå til en fysisk butikk som meg. Eller kanskje du gruer deg til den minste sosial interaksjon, også som meg.

I så fall, la oss ta en titt på noen av spesifikasjonene som kan gi deg en mer konkret idé om lydkvaliteten til et Bluetooth-headset (sammenligning) eller et par ekte trådløse øretelefoner (sammenligning).

Innholdsfortegnelse:

Hi-Res sertifisering

Hovedkriteriet for lydkvalitet er lydfilens kvalitet som du ønsker å lytte til ved hjelp av hodetelefoner eller øretelefoner. Det er mange forskjellige lydfilformater tilgjengelig. Disse formatene tilbyr ulike grader av oppløsning. Unødvendig å si, jo høyere oppløsning, jo mindre komprimert lyd og bedre kvalitet.

«Oppløsning» er litt av et oppsamlingsbegrep. Bare husk at det er tre elementer å vurdere: bitdybde, samplingshastighet og bithastighet.

Sample rate: Musikk var opprinnelig analog. For å digitalisere det må du først sample det analoge signalet, dvs. ta verdier fra signalet med et visst intervall. For CD-er er dette intervallet 44,1 kHz. Lyden samples 44 100 ganger hvert sekund. Jo høyere samplingshastighet, desto mer trofast er lydgjengivelsen.

Bitdybde: For å kvantifisere disse prøvene på en måte som en datamaskin kan tolke dem på, bruker vi bits. For lydkvalitet er den vanligste bitdybden 16 biter for hver av de 44 100 samplene.

Bitrate: Dette er antall biter som brukes til å representere hvert sekund med lyd. I CD-kvalitet er bithastigheten 1411 kbps eller 1,411 Mbps. Denne verdien oppnås ved å multiplisere samplingshastigheten med bithastigheten, men siden det er to stereokanaler, må den også multipliseres med 2: (16 x 44 100) x 2 = 1411200 bps, eller 1411 kbps eller 1,411 Mbps. Jo høyere bithastighet, jo bedre lydkvalitet (og jo større lydfilstørrelse).

Alle formater med verdier høyere enn CD-kvalitet (16 bits/44,1 kHz ved 1411 kbps) regnes som høyoppløsning. ALAC- eller FLAC-spor regnes som Hi-Res, mens sanger i MP3 eller AAC ikke er det. Den offisielle standarden ble satt av JEITA, foreningen for utvikling av den japanske elektronikkindustrien. Minst 24-bits dybde og 96 kHz samplingsfrekvens kreves for å bli sertifisert som Hi-Res.

Litt dybde Sampling rate Maks. bithastighet
mp3 16-bit 44,1 kHz 320 kbps
CD-kvalitet 16-bit 44,1 kHz 1411 kbps
Hi-Res 24-bit 48 / 96 / 192 kHz 9216 kbps

Støttede Bluetooth-kodeker

Selv om Bluetooth-headsettet eller ekte trådløse hodetelefoner kan håndtere Hi-Res-spor, innebærer kringkasting via Bluetooth ALLTID komprimering og derfor et fall i kvalitet.

Det er her vi må være spesielt oppmerksomme på bithastigheten. Ta SBC- og AAC-kodekene, for eksempel. Dette er de mest grunnleggende kodekene som alle hodetelefoner bør støtte.

  • Alt du trenger å vite om Bluetooth-kodeker for hodetelefoner og øretelefoner

Disse kodekene lar deg lytte til spor i CD-kvalitet på 16 bit/44,1 kHz, men med drastisk komprimering. Lyden sies å være “lossy”. Informasjon går tapt, og musikken som når ørene dine via Bluetooth er av lavere kvalitet enn sporet som kjører fra kilden din (smarttelefon osv.).

Med et Hi-Res-spor er filen alt for stor for tapsfri trådløs avspilling. Ingen kodek kan levere høyoppløselig tapsfri lyd. I CD-kvalitet muliggjør noen kodeker tapsfri lyd. Selv i dette tilfellet er det fortsatt et lite tap.

Litt dybde Sampling rate Maksimal bithastighet Tapsfri/tapløs?
SBC 16-bit 44,1 kHz 345 kbps Lossy
AAC 16-bit 44,1 kHz 256 kbps Lossy
aptX 24-bit 48 kHz 384 kbps Lossy
aptX HD 24-bit 48 kHz 576 kbps Lossy
aptX Adaptive 24-bit 96 kHz 420 kbps Lossy
aptX tapsfri 16-bit 44,1 kHz 1200 kbps Tapsfri (CD-kvalitet), tapsfri (Hi-Res)
LDAC 24-bit 96 kHz 990 kbps Tapsfri (CD-kvalitet), tapsfri (Hi-Res)
LHDC 24-bit 96 kHz 900 kbps tapsfri (CD-kvalitet), tapsfri (Hi-Res)

Frekvensrespons

Dette er rekkevidden av frekvenser hodetelefonene dine kan gjengi via driverne, fra de laveste til de høyeste frekvensene. Generelt sett ligger dette frekvensområdet mellom 20 og 20 000 Hz eller 20 Hz og 20 kHz.

Dette frekvensområdet tilsvarer det det menneskelige øret er i stand til å oppfatte. Noen hodetelefoner kan gå lavere eller høyere.

Et bredere frekvensområde lar deg høre mer subtile lyder. Dette er en god ting i seg selv, men hodetelefonene dine må fortsatt kunne gjengi disse frekvensene på riktig måte.

Hva er vitsen med å ha hodetelefoner som kan gå opp til 40 000 Hz hvis frekvensene knuser trommehinnene eller forvrenger lyden som kommer ut? Det er her lydsignaturen kommer inn.

Lydsignatur

Dette er kanskje det viktigste og mest nyttige elementet for å få en ide om lydkvaliteten til et Bluetooth-hodesett eller trådløse øretelefoner. Et spor er delt inn i tre hovedfrekvenstyper: bass, mellomtone og diskant. Disse seksjonene har hver underseksjoner, men fordi vi ikke er audiofile her, vil vi nøye oss med denne svært forenklede strukturen.

Avhengig av hvilken type frekvens som fremheves eller ikke av hodetelefonene, vil en kurve dukke opp. Denne kurven tilsvarer lydsignaturen til Bluetooth-headsettet eller trådløse øretelefoner.

Det blir ikke nerdere enn denne kurven for å finne ut lydsignaturen til hodetelefonene dine.!

Et eksempel på en kurve: x-aksen representerer frekvensområdet (20 til 20 000 Hz), y-aksen volumet (desibel). / © Crinacle.com

I utgangspunktet kan du se amplituden og volumet (uttrykt i desibel) hodetelefonene eller øretelefonene dine tilbyr når det kommer til en bestemt frekvens.

Det finnes flere arketyper av lydsignatur, som jeg ikke vil dykke dypere inn i. En signatur som er for uttalt eller for uregelmessig risikerer imidlertid å forvrenge den “originale” lyden.

Det ideelle er å ha hodetelefoner med den mest nøytrale signaturen (en flat kurve). Det er da reprodusert lyd vil være den mest trofaste. Du kan imidlertid ikke “slette” et karaktertrekk fullstendig ved å bruke en equalizer.

I alle fall avhenger det av DINE preferanser. Jeg har fortsatt mye å lære om dette og jeg har ikke det nødvendige måleutstyret for øyeblikket for å definere mine egne frekvenskurver.

Inntil jeg tar igjen og blir dyktigere på saken, kan jeg råde deg til å henvende deg til innholdsskaperen Crinacle. Han har en nettsted og a Youtube-kanal, og han har mange anmeldelser av hodetelefoner/øretelefoner med mange forklarende artikler. I videoen nedenfor forklarer han så tydelig som mulig hvordan man leser en frekvenskurve. Han er langt mer kunnskapsrik enn meg, og selv om tilnærmingen hans er rettet mot et audiofilt publikum, syntes jeg innholdet hans var veldig tilgjengelig for nybegynnere.

Driverstørrelse og følsomhet

Dette er det enkleste å finne ut av, men det er også den som informerer deg minst om lydkvalitet. Dette er grunnen til at jeg har satt det på slutten av denne artikkelen. Generelt anbefaler jeg deg å ikke legge for mye vekt på dette elementet.

Driver, svinger, diafragma, høyttaler, alle disse begrepene betyr det samme, selv om noen av dem misbruker betydningen. Det er flere drivertyper å velge mellom. De vanligste er dynamiske drivere, som finnes på de fleste forbrukerlydprodukter.

Vi har en membran innstilt til en liten ring. Smarttelefonen din sender et digitalt signal, konvertert til et analogt signal, til hodetelefonene dine, noe som får membranene til å bevege seg, og luften som genereres av disse hyperraske mikrobevegelsene skaper lydbølgen som når ørene dine.

Størrelsen på driverne, materialene de er laget av og mange andre elementer har innvirkning på lyden. Men de er ikke nok alene.

Sjekk ut den dynamiske svingeren i Sennheiser Accentum Plus Wireless-hodetelefonene.

En dynamisk svinger fra Sennheiser Accentum Plus trådløse hodetelefoner. / © nextpit

Konklusjon

Med fare for å høres ut som en ødelagt plate, er det best å prøve hodetelefonene eller øretelefonene personlig før du kjøper dem. Alle har sin egen tolkning av hva god lyd er.

Ja, det er objektivt målbare elementer eller tekniske aspekter som kan gi deg en første ide om et produkts lydkvalitet.

Alle disse elementene er imidlertid ingen erstatning for en virkelighetsprøve. Gå til favorittbutikken din, test hodetelefonene eller øretelefonene ved å bruke din favorittmusikksjanger for å danne deg din egen mening. Fikle rundt med equalizeren og sammenlign den med andre modeller.

Hva synes du om denne guiden? Fant du det nyttig når du valgte et par Bluetooth-hodetelefoner eller trådløse øretelefoner? Hvordan får du lydkvaliteten personlig? Hvilket kriterium er mest interessant for deg, og opplever du at anmeldelser på nett også mangler klarhet?


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply